خانه‌ی هوشمند چگونه به بیماران مبتلا به آلزایمر کمک می‌کند؟

حدود صدو بیست سال قبل پزشک آلمانی به نام آلزایمر بعد از بیست سال تحقیق بر روی بیماران در سن پیری بیماری آلزایمر که گریبان دو تا پنج در صد از سالمندان را می‌گیرد کشف کرد. در این بیماری سلول های مغزی یا نرون های آسیب دیده، پلاك هایی جمع كرده و به تعداد زیادی می میرند و به همین دلیل یكی از نشانه های اصلی بیماری آلزایمر، ناتوانی در تحكیم یك یادگیری تازه مثل یادآوری آدرس جدید و دشواری در جهت یابی است، هرچند خاطرات رویدادهای دور معمولا كمتر آسیب می بینند .

این بیماری همیشه به علت پیرشدن سلول ها نیست، سكته مغزی كه باعث از دست رفتن بخشی از سلول های مغز می شود یا شوك عاطفی از دست دادن عزیزی می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.
یافته های محققان دانشگاه كالیفرنیای جنوبی با انجام آزمایش بر روی یك هزار و 200 مورد دو قلو نشان داد 71 درصد از موارد ابتلا به بیماری آلزایمر به دلایل ژنتیكی و سپس عوامل محیطی بروز می كند.
بیماری آلزایمر در بیشتر موارد در اشخاص سالمند در فاصله زمانی هشت تا 20 سال رشد می كند و قربانی این بیماری ، ابتدا افت حافظه پیدا كرده و اغلب قدرت جهت یابی خود را به شدت از دست می دهد، حتی اعضای خانواده خود را نمی شناسد، هیجان های كودكانه نشان می دهد و از عهده نظافت خود و لباس پوشیدن برنمی آید.
بیماران آلزایمری، فراموش شدگانی هستند كه زندگی برای آنها سناریوی تلخی شده كه گاهی گم می شوند و گاهی گم می كنند، در لحظاتی حتی با خود هم غریبه می شوند و اسم خودشان را هم یادشان نمی آید.
اكنون تخمین زده می شود حدود 600 هزار نفر در ایران به بیماری این بیماری مبتلا باشند و در هر چهار ثانیه یك نفر در جهان و در هر هفت دقیقه یك نفر در ایران به آن مبتلا می شود.
بیماری آلزایمر یك نوع اختلال عملكرد مغزی است كه طی آن به تدریج توانایی های ذهنی بیمار تحلیل می رود و بارزترین تظاهرآن زوال عقل و اختلال حافظه است.
اختلال حافظه معمولا به تدریج ایجاد شده و پیشرفت می كند، در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموخته های اخیر محدود می شود ولی به تدریج خاطرات قدیمی هم آسیب می بینند.
بیمار پاسخ سوالی را كه چند لحظه قبل پرسیده است فراموش می كند و مجددا همان سوال را می پرسد. وسایلش را گم می كند و نمی داند كجا گذاشته است. به تدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامی آنان نیز مشكل ایجاد می شود. مشكل مسیریابی پیدا می كند و اگر تنها از خانه بیرون برود گم می شود.
در موارد شدیدتر حتی در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودش هم مشكل پیدا می كند.
بروز اختلال در حافظه و روند تفكر سبب آسیب عملكردهای اجتماعی و شخصی بیمارشده و در نتیجه ممكن است سبب افسردگی ، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود.

 بررسی مصاحبه با بسیاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر و خانواده هایشان نتایج ارزشمندی را در اختیار ما قرار داد.تجربه هایی که بازگوکردن چند مورد از آن برای روشن شدن موضوع کفایت می کند.

خانم 75 ساله یكی از مبتلایان به آلزایمر است كه روز به روز وضعیتش بدتر می شود، اما دختر بزرگش از او مراقبت می كند.
دخترش می گوید: مادرم از پنج سال قبل به آلزایمر مبتلا شده و هر روز وضعیتش بدتر می شود، اوایل نگهداری از او راحت تر بود ولی در یك سال اخیر وضعیت مادرم خیلی بدتر شده است و برادرم هم در نگهداری از او به من كمك می كند.
وی افزود: مادرم ؛ من و برادرم را نمی شناسد و می گوید بچه های من هنوز در گهواره هستند و احساس می كند كه هنوز زنی جوان است.
وی بیان كرد: مادرم دوست دارد دائما از منزل خارج شود و وقتی به او اجازه نمی دهیم عصبانی می شود. دیگر از پس كارهای معمولی مانند دستشویی رفتن ، غذاخوردن و بقیه كارهایش برنمی آید.
خانم 69 ساله یكی دیگر از مبتلایان آلزایمر است كه به گفته همسایه ها در مراحل اولیه این بیماری است، 10 سالی از مرگ همسرش می گذرد، بعد از آنكه فرزندانش متوجه بیماری او شدند و خواستند كه با آنها زندگی كند ، زیربار نرفت و همچنین دوست ندارد كه فرزندانش هم با او زندگی كنند.
یکی از دخترانش می گوید: او زندگی در تنهایی را می خواهد ولی تنها زندگی كردن برای كسی كه به آلزایمر مبتلاست كار آسانی نیست.
وی گفت: بعضی اوقات یادش می رود شیرگاز را ببندد ، كلیدها را گم می كند ، بیماری های تنگی نفس و گرفتگی رگ های قلبش نیز قوز بالا قوز شده است.
وی افزود: فرزندانش چند روز یك بار به رغم پیمودن مسافت زیادی برای دیدن مادر می آیند ولی او دوست ندارد پیشش بمانند و می گوید نوه هایش شلوغ كار هستند و حوصله سر و صدا ندارم.

گفتگوهایی از این دست نگرانی هایی از جنس امنیت و آسایش و نظارت بر سلامت سالمند را به همراه دارد.

برای پاسخ به برخی از نگرانی ها راه حلی از جنس هوشمندی وجود دارد، مثلا سالمندی که کلیدهای منزل را گم می‌کند به سادگی با جایگزین کردن دستگیره ی هوشمند به جای کلیدهای سنتی مشکلش قابل حل است. دستگیره های هوشمند با قابلیت بازگشایی به کمک تشخیص چهره، وقتی سالمند در مقابل دستگیره قرار می گیرد چهره او را اسکن کرده و در راباز می کند.

سالمندی که فراموش می کند می توان از سنسورهای نشت گاز استفاده کرد که با تشخیص نشت گاز شهری شیربرقی فعال شده و به صورت اتومات گاز را قطع می کند که همین موضوع باعث می شود از خطرات جبران ناپذیر جلوگیری شود.

دوربین‌های نظارتی برای سالمند آلزایمر به فرزندان و مراقبین این امکان را می‌دهد که درصورت تغییر و رفتارهیجانی و اضطرابی در سالمند، نشستن و خوابیدن های طولانی با او تماس گرفته و از خطرات احتمالی جلوگیری کنند.

استفاده از انواع سنسورها کمک می کند تا کنترل بعضی از امور با سناریو پذیر کردن کارها انجام شده و خودکار بعضی از امور که سالمند ممکن است فراموش کند مثل جمع کردن پرده ها روشن کردن یا خاموش کردن چراغها انجام شود.

ما برا ین باورهستیم که هوشمند کردن خانه ها برای سالمندان به آنها قدرت بیشتر داده و با حفظ کرامتشان فرصت پیدا می کنند زمان بیشتری را در خانه تنها بمانند و این خواسته ی بسیاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر است.

اگر تیم ما افتخار هوشمند سازی منازل سالمندان شما رادارد از هر کجای دنیا که باشید با شماره های 09981888281و 09981888284 با ما در تماس باشید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهد گرفت.

۵
از ۵
۷ مشارکت کننده
سبد خرید